مفاهیم و عبارات در فارکس

در زبان فارسی فاندامنتال به معنی بنیادی یا بنیانی می باشد. در بازارهای مالی تحلیل فاندامنتال در حقیقت علم ارزیابی متغیرهای اقتصادی می باشد، این تحلیل در حقیقت به بررسی دقیق و مو به موی اطلاعات موجود درباره یک دارایی مالی می پردازد.
حضور در بازارهای مالی مستلزم پذیرفتن ریسک بالا و داشتن دانش کافی می باشد تا از وارد آمدن ضرر جلوگیری شود.
در ابتدای امر شما باید با اصطلاحات کاربردی این بازار آشنا شوید، لذا ما بر آن شدیم تا شما را با بعضی از این اصطلاحات آشنا سازیم.
در ادامه با ما باشید تا با این واژگان و اصطلاحات بیشتر آشنا شوید:
فاندامنتال (Fundamental) :
همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم در لغت به معنای بنیادی و اساسی می باشد. در علم اقتصاد و بازارهای مالی به تحلیلی اطلاق می شود که با بررسی نیروهای اقتصادی, اجتماعی و سیاسی که بر عرضه و تقاضای یک دارایی اثر می گذارند، به تحلیل بازار می پردازد. در حقیقت این روش علم ارزیابی متغیرهای اقتصادی، مالی و دیگر موارد تغییر پذیر درباره یک دارایی است که باعث می شود ما بتوانیم ارزش حقیقی و فعلی و احتمالی آن دارایی را در آینده مشخص کنیم.
سنتیمنتال (Sentimental) :
معنی لغوی سنتیمنتال، تمایل و احساس می باشد. در بازارهای مالی به تمایلات معامله گران و تحلیلگران در مورد فضای کلی بازار اطلاق می شود. در واقع نوعی تحلیل روانشناختی برای اندازه گیری احساسات معامله گران می باشد. معمولا سنتیمنتال روی شاخص داوجونز آمریکا مثبت می باشد، یعنی عقاید و تمایلات اکثر معامله گران و فعالان روی رشد و صعود آن هم نظر هستند.
ارز (Currency) :
در بازارهای مالی به واحد پول هر کشور ارز یا Currency گفته می شود.
: (Bank Of England) BOE
بانک مرکزی انگلیس که به صورت BOE به کار می رود. ماموریت این نهاد، ارتقاء و حفظ ثبات پولی و مالی می باشد.معامله گران فارکس آخرین تغییرات بانکداری انگلیس در حوزه سیاست های پولی را دنبال می کنند چرا که این تغییرات در تصمیمات معاملاتی آنها تاثیر بسزایی دارد.
دو هدف اصلی این بانک عبارتند از:
- ثبات پولی که ثبات قیمت یا تورم می باشد
- ثبات مالی که همان ثبات و سلامت اقتصاد می باشد.
: (Bank Of Japan) BOJ
بانک مرکزی ژاپن که به نام BOJ شناخته می شود، یک بانک مرکزی بزرگ است که با هدف حفظ ثبات قیمت ها و اقتدار سیستم مالی، سیاست های پولی را تنظیم می کند. این بانک مرکزی بر بازار فارکس تاثیر مستقیم میگذارد بنابراین تصمیماتی که از سوی این بانک اتخاذ می شود و همچنین نشست های سیاستگذاری آن تاثیر مستقیم بر بازارهای مالی می گذارد و از این نظر برای معامله گران بازارهای مالی از اهمیت بالایی برخوردار است. این بانک نیز همانند دیگر بانکهای مرکزی وظیفه حفظ ثبات سیستم مالی و حفظ ثبات قیمت ها را بر عهده دارد.
: (Swiss National Bank) SNB
بانک ملی سوئیس که به اختصار SNB شناخته می شود نیز یک بانک مرکزی بزرگ می باشد و همانند دیگر بانکهای مرکزی وظیفه اصلی آن ارتقاء و حفظ ثبات پولی و مالی می باشد. این بانک یکی از بانکهای مرکزی بزرگ در سطح جهان است ولی بر اساس استانداردهای بین المللی، هیئت مدیره آن به طور غیر عادی کوچک است و اعضای هیئت مدیره نیز مشمول محدودیت های دوره ایی نمی باشند و شفافیت کمی نیز در مورد تصمیم گیری های خود ارائه می دهند.
این بانک نیز دو هدف پایه را دنبال می کند:
- ثبات قیمتها
- رشد اقتصادی
معامله گران در بازارهای مالی باید با آخرین تغییرات سیاستهای پولی بانک ملی سوئیس به روز باشند، چرا که این تغییرات تاثیر بسزایی روی فرانک سوئیس (CHF) دارد.
: (Euroupean Central Bank) ECB
بانک مرکزی اروپا که درفرانکفورت آلمان واقع شده است و به دیگر بانکها شباهت چندانی ندارد چرا که سیاست پولی کل منطقه اروپا را کنترل میکند، کشورهایی که تحت نظارت این بانک هستند عبارتند از: اتریش، بلژیک، قبرس، استونی، فنلاند، فرانسه، آلمان، یونان، ایرلند، ایتالیا، لیتوانی، لاتویا، لوکزامبورگ، مالت، هلند، پرتغال، اسلواکی، اسلوونی و اسپانیا .
هدف اولیه بانک مرکزی اروپا حفظ ثبات قیمتها می باشد، این بانک با استفاده از سیاست پولی برای حمایت از اقتصاد و ایجاد فرصتهای شغلی تلاش می کند.
با توجه به اینکه یورو دومین ارز پرکاربرد در سراسر دنیا می باشد بنابراین اولویت این بانک حفظ ارزش یورو می باشد که این موضوع برای معامله گران فعال در فارکس بسیار حائز اهمیت است.
تعهدات مهم اقتصادی بانک مرکزی اروپا عبارتند از:
- ثبات قیمت که منظور همان ثبات قیمت یا تورم می باشد.
- ثبات مالی که با استفاده از ثبات قیمت و مکانیسمهای دیگر ثبات مالی را ایجاد می کند.
: (Federal Reserve) FED
فدرال رزرو که به اختصارآن را FED نیز می نامیم، بانک مرکزی آمریکا است. فدرال رزرو قدرتمندترین و مهمترین نهاد مالی در دنیا به شمار می رود. این نهاد مسئولیت تدوین سیاست های پولی، پیگیری رسیدن به اشتغال کامل، تثبیت قیمتها و رشد اقتصادی در آمریکا را به عهده دارد.
نظام FED به 12 بانک مرکزی ناحیه ایی تقسیم می شود که بازوهای عملیاتی سیستم بانک مرکزی محسوب می شوند. هر یک از این بانکها علاوه بر اینکه وظایفی را برای سیستم بانک مرکزی انجام میدهند، برای بانکهای موجود در ناحیه خود نیز به عنوان موسسه سپرده پذیر عمل میکنند.
سه بانک فدرال رزرو بزرگ بر اساس میزان دارایی به ترتیب عبارتند از: بانک مرکزی نیویورک، شیکاگو و سان فرانسیسکو. این سه بانک بر روی هم، بیش از ۵۰ درصد از داراییهای کل نظام فدرال رزرو را تشکیل میدهند.
فدرال رزرو به عنوان یک نهاد مالی قدرتمند پنج وظیفه اصلی را به عهده دارند که به شرح ذیل می باشد:
- تعیین سیاست های پولی و مالی آمریکا
- تایید اعتبار و نظارت کامل روی عملکرد بانکها و موسسات مالی
- ارتقا بخشیدن به ثبات سیستم مالی در داخل و خارج از کشور
- حمایت کردن از مصرف کننده از طریق نظارت بر شاخص های اقتصادی
- اجرا و ارتقای امنیت و کارایی سیستم های تراکنش و پرداخت
: (Federal Open Market Committee) FOMC
کمیته بازار آزاد فدرال یا FOMC، در واقع بخش مهمی از فدرال رزرو می باشد که وظیفه آن سیاست گذاری پولی می باشد. در واقع FOMC کمیته ایی در داخل سیستم فدرال رزرو می باشد.در مجموع FOMC براساس چشم اندازهای اقتصادی با تغییر نرخ بهره کوتاه مدت سیاست ها را وضع می کند. از سال 2009 نیز با کاهش نرخ بهره بلند مدت برای بهبود شرایط اقتصادی و جبران مالی، از خرید اوراق بهادار در مقیاس بزرگ استفاده می کند.
شاخص های اقتصادی نقش های کلیدی بر روی تحلیل های معامله گران فعال در بازار های مالی دارد.تصمیمات FOMC در مورد نرخ بهره تاثیر بسیار زیادی بر دلار آمریکا می گذارد و اگر تاریخ نشست های FOMC از قبل تعیین شده باشد و معامله گران از تاریخ آن آگاه باشند می توانند آمادگی لازم برای نوساناتی که رخ می دهد را داشته باشند.
: (International Monetary Fund) IMF
صندوق بین المللی پول یا IMF یک سازمان بین المللی می باشد که بر اجرای سامانه پولی بین المللی نظارت می کند. یکی از معتبرترین منابع ارزیابی و پیش بینی وضعیت اقتصادی جهان، صندوق بین المللی پول می باشد که با هدف تضمین ثبات سیستم پولی بین المللی در چارچوب توافق نامه همکاری بین ملت ها ایجاد گردیده است. صندوق بین المللی پول در واقع یک سازمان جهانی می باشد که مانند سایر سازمانهای بین المللی دیگر سعی در جهت بهبود وضعیت مردم در سراسر دنیا دارد و هدف اصلی آن نیز تشویق تجارت، رشد اقتصادی و کاهش فقر می باشد.
اهداف این صندوق به شرح ذیل می باشد:
- ایجاد همکاری مالی بین المللی از طریق یک نهاد ثابت تا ابزار لازم برای مشاوره و تشریک مساعی را برای مشکلات مالی جهانی فراهم کند.
- فراهم کردن تسهیلات لازم جهت توسعه و تعدیل تجارت جهانی و همکاری در جهت پیشبرد و حفظ بازار کار و درآمدهای حقیقی و همچنین توسعه منابع درآمدزا برای همه اعضا به عنوان هدف اصلی در سیاست گذاری های اقتصادی
- تقویت ثبات در بازار تبدیل ارز و حفظ نظام یکپارچه در مبادلات ارزی در میان اعضا و همچنین جلوگیری از افت ارزش ارز به دلیل رقابت های نادرست در بازار جهانی.
- بنا نهادن نظام چند جانبه پرداختها در حوزه مبادلات جاری میان اعضا و حذف محدودیتهای تبدیل ارز خارجی که مانع رشد تجارت جهانی میشود.
- ایجاد دسترسی موقت اعضا به منابع صندوق با رعایت جوانب امنیتی لازم جهت سرعت بخشیدن اصلاح ترازهای پرداخت ناهماهنگ.
: (European Monetary Union) EMU
اتحادیه اقتصادی و پولی اروپا (EMU) کشورهای عضو اتحادیه اروپا را در یک سیستم اقتصادی منسجم ترکیب کرد. این جانشین سیستم پولی اروپا (EMS) است.
اتحادیه اقتصادی و پولی اروپا (EMU) شرایطی را فراهم آورده که تحت آن گروهی از سیاست ها با هدف همگرایی اقتصادی و تجارت آزاد در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا وضع شده است.
اصطلاحاتی که در فاندامنتال زیاد دیده می شود عبارتند از:
- Central bank: بانک مرکزی
- Deflation: رکود
- Back office: دفاتر مدیریت و پشتیبانی در نهادهای مالی
- Commodity: به معنی کالا و جنس می باشد. مانند نفت، گاز، انواع فلزات، انواع محصولات کشاورزی و…
- Fund: سرمایه, ذخیره
- Hedge fund: صندوق تامینی
- GDP: تولید ناخالص داخلی
- Index: شاخص
- Inflation: تورم
- Interest rate: نرخ بهره
- Jobless claim: به افرادی اشاره می شود که بیکار هستند و دولت باید به آنها بیمه بیکاری پرداخت کند،که به صورت شاخص بیان می شوند.
- Unemployment rate: نرخ بیکاری
- Budget deficit: کسری بودجه
- Stock Market: بازار سهام
- Crude oil: نفت خام
- Light crude oil: نفت سبک
- Heavy crude oil: نفت سنگین
- Sweet crude oil: نفت شیرین
- Sour crude oil: نفت ترش
- Brent: نفت برنت
- WTI: نفت تگزاس
- OPEC: نفت اوپک
- Dubai Crude: نفت دوبی
- NFP:این شاخص در واقع نشان دهنده تعداد افراد شاغل در بخش غیر کشاورزی اعم از خصوصی و دولتی آمریکا می باشد و در اولین جمعه هر ماه میلادی منتشر می شود و می تواند باعث نوسانات زیادی در بازار شود.
- Aussie or Ozzie: اصطلاح عامیانه برای دلار استرالیا (AUD) می باشد.
- Kiwi: اصطلاح عامیانه برای دلارنیوزلند (NZD) می باشد.
- Loonie: اصطلاح عامیانه برای دلارکانادا (CAD) می باشد.
- Swissy: اصطلاح عامیانه برای فرانک (CHF) می باشد.
- Fiber: اصطلاح عامیانه برای یورو (EUR) می باشد.
- Cable: یک اصطلاح عامیانه برای جفت ارز پوند انگلیس به دلار آمریکا (GBP/USD) می باشد.
- Ninja و Gopher: اصطلاح عامیانه برای جفت ارز دلار آمریکا به ین ژاپن (UDS/JPY) می باشد.
- Guppy: اصطلاح عامیانه برای جفت ارز پوند انگلیس به ین ژاپن (GBP/JPY) می باشد.
- Yuppy: اصطلاح عامیانه برای جفت ارز یورو به ین ژاپن(EUR/JPY) می باشد.
- Barnie: اصطلاح عامیانه برای جفت ارز دلار آمریکا به روبل روسیه (USD/RUB) می باشد.
- Regulation: به فرآیندی گفته می شود که طی آن بروکر یا کارگزاری توسط نهادهای رگولاتور قانون گذاری می شود وفعالیت کارگزاری ها توسط این نهادها از نظر قانونی بررسی می شود و به آنها مجوز فعالیت داده می شود که البته دریافت مجوز نیز منوط به این است که کارگذار به قوانین و مقررات پایبند باشند.
- Swap and Rollover: سواپ یک نرخ شبانه روزی در حال چرخش می باشد که در دو حالت و بسته به استراتژی و پوزیشن شما باید پرداخت و یا دریافت شود به عبارتی زمانی که یک پوزیشن بیش از یک روز کاری باز باشد برا ساس تفاوت نرخ بهره دو ارز در حال معامله هزینه ایی به مشتری وارد می شود که سواپ یا بهره شبانه نامیده می شود.
- Major currencies: جفت ارزهایی که بیشترین حجم معاملات را به خود اختصاص می دهند جفت ارزهای ماژور یا اصلی نامیده می شوند. تمامی جفت ارزهای اصلی شامل دلار آمریکا می شوند چرا که این ارز برترین ذخیره جهانی می باشد و بیشترین معامله در سطح دنیا را دارد.
- Minor currencies: جفت ارزهای مینور یا کراس به جفت ارزهایی گفته می شود که شامل دلار آمریکا نمی باشد و شامل دو ارز از کشورهای در حال توسعه می باشد.
- Binary option: نوعی معاملات در فارکس است که به معامله گران این اجازه را می دهد از نوسانات قیمت در بازارهای جهانی چند برابر سود کنند. مهمترین عامل برای این نوع معاملات زمان و قیمت شروع و پایان معامله می باشد.به عنوان مثال معامله گر حدس می زند که قیمت یک کالا (طلا، نقره،سهام و…) در زمان پایان انقضای معامله بالاتر یا پایین تر خواهد بود و بر این اساس سود و یا ضرر می کند. در این نوع معاملات، معامله گر یک مبلغ پرداخت می کند و ضرر ثابت را تعیین می کند.
- Market Cap: مارکت کپ یا ارزش بازار عددی است که ارزش یک دارایی را در کل بازار مشخص میکند. در واقع این شاخص به ما نشان می دهد که هر ارز چه مقدار سرمایه به خود جذب کرده و چقدر میارزد و مقدار آن از ضرب تعداد سهام یا کالای موجود در بازار در قیمت فعلی آن بدست می آید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.