معامله های واگرایی
به دوری یا تفاوت بین دو چیز واگرایی گفته می شود.هنگامی که جهت حرکت قیمت در نمودار قیمتی با جهت حرکت اندیکاتور متفاوت باشد، واگرایی/ Divergence اتفاق می افتد؛ در واقع تضاد بین جهت حرکت قیمت و اندیکاتورها را واگرایی می گویند.
واگرایی یکی از روشهای مناسب برای پیشبینی حرکت قیمتها در تحلیل تکنیکال می باشد به این صورت که هرگاه جهت حرکت در نمودار قیمت و اندیکاتور مخالف یکدیگر باشند واگرایی رخ میدهد و میتوان تغییرات روند و جهت حرکت قیمتها را پیشبینی کرد.
واگرایی به عنوان سیگنال تردید و دودلی معاملهگران از روند فعلی قیمتها نیز در نظر گرفته میشود. در تمامی بازارهای مالی مثل بورس، فارکس، طلا، رمزارزها، Features، CFD و… استفاده از اندیکاتورها و شناسایی واگراییها بر دقت و اعتبار تحلیل تکنیکال شما افزوده و میتوانید با اعتماد بیشتری به معامله بپردازید.
انواع واگرایی ها:
در تحلیل تکنیکال به طور کلی دو نوع واگرایی داریم: معمولی(RD) و مخفی(HD).
هر کدام از این دو گروه نیز به دو گروه مثبت و منفی تقسیم می شوند بنابراین ما چهار نوع واگرایی داریم:
- معمولی مثبت / Regular bullish divergence
- معمولی منفی / Regular bearish divergence
- مخفی مثبت / Hidden bullish divergence
- مخفی منفی / Hidden bearish divergence
نکته: یک نوع دیگر از واگرایی نیز وجود دارد که واگرایی زمانی نامیده می شود،این واگرایی بر اساس سطوح فیبوناچی برگشتی، مورد بررسی قرار می گیرد اما از آنجایی که نسبت به انواع دیگر کاربرد و اهمیت کمتری دارد آن را به صورت خلاصه در پایان این مقاله تشریح خواهیم کرد.
1– واگرایی معمولی مثبت / RD+ :
این نوع واگرایی در روند نزولی به وجود می آید و به این صورت است که قیمت موفق به تشکیل کف جدیدی، پایین تر از کف قبلی خود می شود اما اندیکاتور نمی تواند کف جدید بسازد. اگر به نمودار زیر توجه کنید، این مطلب به خوبی می کنید.
در این واگرایی در نمودار قیمت، کف قیمتی جدید پایین تر از کف قبلی است، اما در نمودار اندیکاتور، کف جدید بالاتر از کف قبلی می باشد. احتمال اتمام روند نزولی و شروع روند صعودی بخاطر تضعیف قدرت فروشندگان در مقابل خریداران می باشد.
2– واگرایی معمولی منفی / RD– :
ای نوع واگرایی زمانی به وجود می آید که قیمت سقف جدیدی تشکیل می دهد ، اما اندیکاتور موفق نمی شود که سقف جدیدی بالاتر از سقف قبلی تشکیل دهد .
در این واگرایی در نمودار قیمت، سقف جدید بالاتر از سقف قبلی می باشد اما در نمودار اندیکاتور،سقف جدید پایین تر از سقف قبلی می باشد و احتمال اتمام روند صعودی و شروع روند نزولی به خاطر تضعیف قدرت خریداران در مقابل فروشندگان وجود دارد.
3– واگرایی مخفی مثبت / HD+ :
واگرایی مخفی مثبت، زمانی به وجود می آید که قیمت موفق شود کفی بالاتر از کف قبلی خودش تشکیل داده اما اندیکاتور یک کف پایین تر از کف قبلی خودش تشکیل می دهد . در شکل زیر به خوبی می توانید تناقض بین قیمت و اندیکاتور را مشاهده می کنید.
در واگرایی مخفی مثبت اگر به نمودار قیمت توجه کنیم، در نمودار قیمت، کف جدید بالاتر از کف قبلی بوده ولی در نمودار اندیکاتور، کف جدید پایین تر از کف قبلی می باشد. پس احتمال پایان کاهش قیمتها و ادامه روند در همان کانال صعودی وجود دارد.
4–واگرایی مخفی منفی / HD– :
واگرایی مخفی منفی طی یک روند نزولی به وجود می آید ، قیمت قدرت این را ندارد که به سقف قبلی خودش برسد ولی اندیکاتور موفق می شود که سقفی بالاتر از سقف قبلی خودش را بزند. که این موضوع خودش می تواند به عنوان هشداری برای ریزش سهم باشد که باید این موضوع را در نظر داشته باشیم.
همانطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید، قیمت موفق نشده است که سقف جدیدی بسازد در نتیجه آن وارد یک روند نزولی شده است.