بلاک چین چیست؟
بلاک چین چیست؟
فناوری که امکان ثبت داده ها را به صورت همیشگی و بدون امکان تغییر فراهم کرده است.
این فناوری در حقیقت نوعی دیتابیس است که روی یک سرور خاص قرار ندارد، بلکه روی تمام کامپیوترهایی که به شبکه متصل میشوند، قرار داده شده است. به دلیل استفاده از رمزنگاری و ثبت آن در همه کامپیوترهای شبکه، سابقه های ثبتشده قابل هک و یا حذف نیستند.
یک مثال قابل فهم و ساده برای درک بهتر از کاربرد و نحوه کار بلاک چین:
من در صفحه اینستاگرام شخصی خودم که به عنوان مثال هزار نفر دنبال کننده دارد یک پست را به اشتراک میگذارم و همه با تلفن همراهشان از آن پست عکس میگیرند . حالا اگر من آن پست را حذف کنم، یا تغییری در آن بدهم، دیگر برای آن جمع قابل قبول نیست، چون آنها یک کپی از نسخه اصلی را دارند، مگر اینکه موبایل همه را بگیرم و آن را حذف کنم.
این جمعی که از آن صحبت کردیم میتواند چندین میلیون نفر باشد که در بیت کوین و اتریوم و سایر ارزهای دیجیتال بلاک چینی شاهد آن هستیم .
اصطلاح بلاک چین (Blockchain) ترکیبی از دو کلمه Block (بلوک) و Chain (زنجیره) است. این اصطلاح در واقع به معنای زنجیرهای از بلوکهاست.
در هر بلاک، هر اطلاعاتی و هر داده ایی میتواند ثبت شود؛ از جرم و جنایتهای یک شخص تا جزئیات تراکنشهای یک شبکه پولی مانند بیت کوین و….
اطلاعات در بلاکها ثبت میشوند و بلاکها با هم به صورت زنجیرهای مرتبط میشوند. این زنجیره، بلاک چین را تشکیل میدهد.
هش چیست؟
یک نکته بسیار مهم وجود دارد و آن این است که هر کدام از این بلاکها چیزی به نام هش (Hash) دارند. یک هش رشتهای متنی است که از یک تابع ریاضی خاص تولید شده و کاربرد آن جلوگیری از تقلب در سیستم است. هش یک داده یا ورودی، همیشه ثابت است. استفاده از راهکار هش باعث میشود تا از تقلب و تغییر اطلاعات ثبتشده روی بلاک چین جلوگیری شود.
خصوصیت ویژه بلاک چین ها برای جلوگیری از تقلب و هک این است که ، بلاکها علاوه بر اینکه خودشان یک هش دارند، حاوی هش بلاک قبلی هم هستند.
کوچکترین تغییر در اطلاعات یک بلاک، هش آن را به طور کلی تغییر میدهد و بلاک چین را غیرمعتبر میسازد.
آیا امکان دارد کسی محتوای یک بلاک را تغییر دهد و هش بلاکهای بعدی را به روز رسانی کند؟ راهکار توزیع در بلاک چین، این مشکل را حل میکند.
دادههای بلاک چین فقط در یک کامپیوتر یا سرور خاص ذخیره نمیشوند. هر کامپیوتر یا سیستمی که به شبکه وصل شود، یک نسخه از اطلاعات را دریافت خواهد کرد. به هر کامپیوتری که به شبکه متصل میشود و یک کپی از بلاک چین را دریافت میکند، نود (Node) میگویند.
وقتی به عنوان نود به یک بلاک چین متصل میشوید، یک نسخه از کل دادههای آن را دریافت میکنید. هیچ تغییری در اطلاعت امکان پذیر نیست، مگر اینکه اکثریت با آن موافق باشند.
فناوری بلاک چین به خودی خود یک فناوری بنیادی نیست، بلکه مجموعهای از فرایندهای هشگذاری، رمزنگاری، توزیع جمعی و … است که باعث ایجاد این ایده فوق العاده شدهاند. قبل از بلاک چین دفاتر کل توزیع شده وجود داشتند اما بلاک چین با ساختار خود، فناوری دفتر کل توزیعشده را تغییر داده است.
تفاوت بلاک چین با سایر پایگاه های اطلاعاتی
بلاک چین را به عنوان بایگانی که اطلاعات روی آن ثبت می شوند، در نظر بگیرید. شاید یک بلاک چین با چیزهایی که با آن بیشتر آشنا هستید، خیلی تفاوت نداشته باشد. مثل ویکی پدیا… با استفاده از یک بلاکچین، افراد میتوانند سوابق مختلفی را به یک نوع بایگانی اطلاعات وارد کنند و همچنین کاربران میتوانند نحوه ثبت و به روزرسانی اطلاعات را کنترل کنند.
ساختار این فناوری تفاوت چندانی با نوع کار وبسایت ویکیپدیا ندارد. مقالات ویکیپدیا هم محصول یک نویسنده نیستند. هر کسی میتواند با رعایت قوانین ویکیپدیا، در این سایت مطلب منتشر کند. بنابراین در ویکیپدیا هم فقط یک فرد اطلاعات را کنترل نمیکند در عین حال، با بررسیهای عمیقتر، تفاوتهایی که باعث میشود فناوری بلاک چین منحصر به فرد باشد، مشخص میشود. در حالی که هر دو در شبکههای توزیعشده (اینترنت) اجرا میشوند، ویکیپدیا در شبکه جهانی وب (WWW)، با استفاده از یک مدل «کلاینت سرور»، طراحی شده است.این یعنی در ویکیپدیا، دادهها روی سرور متمرکز ذخیره میشوند. در ویکی پدیا، یک یا چند نفر به تمام دادهها کنترل دارند و میتوانند آنها را تغییر دهند و یا حذف کنند.در ویکیپدیا، یک کاربریا همان (کلاینت)، با مجوزهایی که در حساب کاربری خود توسط سیستم برایش تعیین شده است، میتواند همه یا برخی از ورودیهای ویکیپدیا را که در یک سرور متمرکز ذخیره شدهاند، تغییر دهد.هر زمان که یک کاربر به صفحه ویکیپدیا دسترسی پیدا کند، نسخه بهروزشده یک مطلب در دیتابیس (مسترکپی) را دریافت میکند. اما تفاوت اصلی این است که کنترل پایگاه داده همچنان با مدیران ویکیپدیا باقی میماند و کنترل دسترسیها و مجوزها توسط یک مقام مرکزی حفظ میشود. به نوعی مدیران ویکیپدیا میتوانند یک مقاله را هر زمان که بخواهند حذف کنند.اما در بلاک چین، مالک اطلاعات پایگاه داده، همان کاربران یعنی کلاینتهای شبکه هستند و اطلاعات ثبتشده روی آن پاک نمیشود.
کاربردهای بلاک چین تمرکززدایی در جهان: رویای دیرینه انسان در عصر جدید تکنولوژی
بیت کوین و ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز، مهمترین و موفقترین کاربرد فناوری بلاک چین هستند. به عنوان مثال، در بیت کوین با استفاده از این فناوری امکان تقلب، دوبار خرج کردن پول و برگشت تراکنشها وجود ندارد.
اما این فناوری میتواند به جز ارزهای دیجیتال، کاربردهای دیگری هم داشته باشد و هر کجا نیاز به فضایی برای ذخیره اطلاعات بدون نگرانی بر سر اعتماد باشد، امکان استفاده از بلاک چین وجود دارد.
به عنوان مثال انتخابات و رای گیری میتواند یکی از کاربردهای بلاک چین باشد. با استفاده از این فناوری میتوان تا حد زیادی خطر تقلب در انتخابات و حتی نیاز به نیروی انسانی را کاهش داد.
با این فناوری میتوان مثل یک سازمان، نوعی حاکمیت را در یک سیستم به وجود آورد که همه بتوانند نسبت به سهامشان و اختیاراتی که دارند در جلو بردن آن سیستم سهیم باشند.
همچنین با این فناوری میشود داراییها را به توکنهای دیجیتال تبدیل کرد و آنها را به صورت یک دارایی قابل انتقال عرضه کرد. به عنوان مثال، میتوان ارزش یک خانه را به هزاران توکن دیجیتال تبدیل کرد و آنها را نسبت به بودجه متقاضیان به فروش رساند تا افراد زیادی (حتی از کشورهای دیگر) بتوانند در آن خانه سرمایهگذاری کنند.
البته هنوز در دنیای امروزی به صورت گسترده بلاک چین مورد استفاده قرار نمیگیرد و با اینکه این فناوری غیرمتمرکز است، در بسیاری از کارها با وجود آن باز هم مجبور به تکیه کردن به نهادها و سازمانهای متمرکز هستیم. اما با فراهم شدن زیرساختهای لازم مثل توسعه هوش مصنوعی میتوان به کاربردهای بیشتر این فناوری امیدوار بود.
در این باره بیشتر بخوانید
- دفتر کل توزیع شده (Distributed Ledger) چیست؟
دفتر کل توزیع شده چیست؟
رشد قدرت محاسبات و توسعه رمزنگاری، همراه با کشف و استفاده از الگوریتم های جدید، موجب پدید آمدن مفهومی به نام «دفتر کل توزیع شده» (Distributed Ledger) شد. - به زبان ساده ، یک دفتر کل توزیع شده، پایگاه داده ای است که اطلاعات ثبت شده در آن، توسط هر کاربر (یا گره – Node) بهروز و نگهداری میشود که تغییر یا حذف اطلاعات توسط یک فرد خاص را تقریبا غیرممکن میکند و امنیت اطلاعات را تا حد زیادی افزایش میدهد.
- توزیع شده (همگانی بودن): اطلاعات به وسیله یک سازمان مرکزی ثبت و بهروزرسانی نمیشوند، بلکه به صورت مستقل توسط هر گره (کامیپوتر) ساخته و نگهداری می شوند. به این معنی که هر فرد در شبکه، هر تراکنش را پردازش میکند و سپس درباره ثبت شدن یا نشدن اطلاعات رای میدهد. در صورت تایید اکثریت، آن اطلاعات ثبت میشود.
- با وجود این توافق، دفتر کل توزیع شده همیشه به روز است، و تمام گره ها از پایگاه داده اصلی یک کپی کامل دارند. این طراحی اجازه می دهد تا به عنوان یک سیستم تهیه گزارش، دفتر کل توزیع شده فراتر از یک پایگاه داده معمولی باشد.
- دفتر کل های توزیع شده کاملا دینامیک و پویا هستند و ویژگی ها و قابلیت هایی دارند که فراتر از دفترهای کاغذی است.
- هدف اصلی این فناوری این است که از هزینه ها و واسطه های اضافی برای امنیت و ارتباطات اجتناب شود.
مشاغل مرتبط با ارزهای دیجیتال و بلاک چین
زمان حاضر، یکی از بهترین زمان ها برای شغل های مرتبط با ارز دیجیتال و بلاک چین است. صدها موقعیت و فرصت شغلی برای افراد مختلف وجود دارد که بتوانند با استفاده از تواناییهایشان در خلق فناوری آینده سهیم باشند. پس اگر به دنبال شغلی در حوزه بلاک چین هستید، اکنون زمان شروع است.
نقش اصلی در بازار کار ارزهای دیجیتال چه کسانی هستند؟ استارتاپها، شرکتهای پایه، شرکتهای فناوری و دولتها. در ادامه خواهیم گفت که هر کدام از موارد نام برده شده، چگونه درگیر بلاک چین شدند و چه بهرهای از آن میبرند.
استارتاپها
استارتاپ در لغت به معنای کسب و کار نوپا است و فضای ارزهای دیجیتال و بلاک چین هم دارایی ایدههای خوبی برای تولد استارتاپها هستند. یک استارتاپ که ایدهاش مربوط به بلاک چین یا ارزهای دیجیتال است، قطعا برای رسیدن به هدف خود نیاز به متخصصانی در زمینه بلاک چین خواهد داشت.
بر اساس دادههای اِینجل لیست (AngelList)، وبسایتی آمریکایی که کارجویان و استارتاپها را به یکدیگر معرفی میکند، در سال ۲۰۱۸ بیش از ۱۵۰۰ استارتاپ کریپتویی توانستهاند بیش از ۳.۷ میلیارد دلار از ICO تنها در آمریکا جذب سرمایه انجام دهند.
این استارتاپها توسط علاقهمندان به ارزهای دیجیتال و کارفرمایان بلاک چینی که به اهمیت این فناوری پی بردند و آغاز به فعالیت در این حوزه کردند، اداره میشوند. آنها در حال ایجاد پلتفرمهایی مانند ایاس، ترون و … و همچنین صرافیهایی مثل بیترکس، کراکن، بایننس و … هستند.
علاوه بر این، استارتاپها میتوانند شامل ارائهدهندگان خدمات کیف پول، وبسایتهای خبری، وبلاگها و ابزارهای آموزشیای که برای پشتیبانی از پروژههای بلاک چین شکل گرفتهاند نیز باشند. بسیاری از این مشاغل که توسط استارتاپها ایجاد شده بودند در ابتدا بدون دستمزد بودند، اما در حال حاضر دستمزد خوبی به متخصصانشان میپردازند.
شرکتهای پایه
اینها شرکتهای بزرگ مانند، بانکها، شرکتهای حسابداری و دفاتر حقوقی هستند. سالها زمان برد تا این شرکتها در برابر توسعه و پیشرفتهای تکنولوژیکی بیت کوین واکنش نشان دهند.
این شرکت ها سالها شاهد رشد این فناوری و حوزه ارز دیجیتال بودهاند و حالا ترسیدهاند. اگر این شرکتها بر روی روشها استفاده از فناوری بلاک چین کار نکنند، ممکن است به زودی از بازار رقابت کنار گذاشته شوند.
شرکتهای پایه، ثروت و قدرت قابل توجهی دارند. شهرت جهانیشان به آنها این امکان را میدهد که بتوانند هر کسی را که تشخیص میدهند استخدام کنند.
بیشتر این شرکتها در حال حاضر در حال استخدام تیمی متشکل از متخصصان و محققان بلاک چین هستند تا آنها را همراه فناوری نگه دارد و از گردونه رقابتها حذف نشوند.
شرکتهای فناوری
شرکتهایی مثل اپل، گوگل، فیسبوک و … اگر کاری نکنند بزرگترین بازندههای جهانی شدن تمرکززدایی خواهند بود. بخش عظیمی از موفقیت و قدرت این شرکتها به خدمات متمرکزی که ارائه میدهند وابسته است. اگر محبوبیت پلتفرمهای غیرمتمرکز به همین منوال افزایش یابد، کاربران دیگر مایل نخواهند بود که از شبکههای متمرکز استفاده کنند.
این شرکتها باید هر چه سریعتر خود را با این روند انطباق دهند. توسعه بلاک چین به یک از اولویتهای این شرکتها تبدیل شده است. بیشتر آنها در حال سرمایهگذاری روی پروژههایی هستند که از فناوری بلاک چین در کسب و کارشان استفاده میکنند. یکی از این پروژهها هایپرلجر (Hyperledger) است. هایپر لجر با هدف ارائه ابزارها و زیرساختهای لازم به کسب و کارهایی که به دنبال پیادهسازی بلاک چین هستند ایجاد شده است.
فیسبوک اخیرا برای پروژه لیبرا و ارز دیجیتال خود، صدها کارشناس حوزه بلاک چین را به استخدام درآورده است.
دولتها
پتانسیل کاهش هزینه بلاک چین بسیار بالاست و به همین دلیل بسیاری از دولتها، متخصصان و مشاوران آگاه به حوزه ارز دیجیتال را استخدام کردهاند تا به آنها در این زمینه مشاوره دهند.
در بریتانیا، سر مارک والپورت (Sir Mark Walport)، پیشنهادی مبنی بر اینکه از بلاک چین میتوان در پرداخت وامهای دانشجویی استفاده کرد، مطرح کرد. در استونی، بلاک چین برای کارآمدتر و بهتر کردن سازمانهای دولتی مورد استفاده قرار میگیرد. این کشور از پروژههای مانند e–Residency کمک میگیرد تا به عنوان اولین «کشور دیجیتالی» دست یابد. ونزوئلا حتی پا را از این هم فراتر گذاشته و ارز دیجیتال خود با نام پترو را عرضه کرده است.
تمام این مواردی که به آنها اشاره شد، هر روز شغل جدیدی در زمینه بلاک چین ایجاد میکنند. پس این شغلها چه هستند و چه کسانی در آنها مشغول به کار میشوند؟
چه کسانی استخدام میشوند؟
متخصصان تکنولوژی
این افراد متخصصان فناوری هستند. مانند، مهندسان و توسعهدهندگان نرمافزار. آنها به صورت حرفهای در زبانهای برنامهنویسی مانند جاوا، پایتون و C++ آموزش دیدهاند. برخی از آنها فناوری رمزنگاری را تجربه خواهند کرد، اما اکثر آنها نه. حتی برای متخصصان فناوری نیز مشاغل مرتبط با ارزهای دیجیتال به نوعی چالش جدید محسوب میشود.
اگر توسعهدهندگان و مهندسان بخواهند بهترین فرصتهای شغلی بلاک چین را از آن خود کنند باید با زبانهای برنامهنویسی جدیدی مثل سالیدیتی اتریوم آشنا شوند.
شغلهای توسعهدهندگان بلاک چین متفاوت است. آنها به توسعهدهندگان و مهندسانی نیاز دارند که بتوانند از عهده انجام کارهای زیادی برآیند که در حالت معمول آنها را انجام نمیدهند.
ممکن است پروژههای بلاک چین آنها را وادار به تحقیق، طراحی و ساخت پلتفرم جدید و همچنین طرح ایدهها و برنامههای کسب و کار برای آینده کند.
افراد غیر متخصص
بلاک چین تنها به نیروهای متخصص برای پشتیبانی فنی نیاز ندارد. پروژههای بلاک چین مثل هر کسب و کار دیگری به حسابدار، وکیل، روابط عمومی، بازاریاب و مشاغلی از این دست نیز نیاز دارند.
در سایتهای مشاغل بلاک چین که فرصتهای شغلی مرتبط با ارز دیجیتال را لیست میکنند، موقعیتهایی مثل بازاریاب، طراح، تولید محتوا و حتی متخصص میم (meme) نیز به چشم میخورد.
بسته به اینکه شما متخصص هستید یا خیر، داشتن شغلی در زمینه بلاک چین بسیار جدید و هیجانانگیز است.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.