بازار های مالی
بازارهای مالی
اولین پرسش که مطرح میشود این است که بازار چیست؟
از نگاه اقتصاددانان، بازار به مجموعه ای از خریداران و فروشندگان گفته میشود که به خرید و فروش کالا یا خدمات خاصی مبادرت میکنند.
در ادامه لازم است به مفهوم بازارهای مالی بپردازیم، بازار مالی بازاری است که افراد حقیقی و حقوقی در آن به معاملهی اوراق ضمانت مالی، کالا و دیگر داراییهای مثلی (عوض دار) با هزینهی مبادلاتی پایین و قیمتهایی که تابع عرضه و تقاضا هستند میپردازند.
خرید و فروش مهم ترین اتفاقی است که در بازار رخ میدهد و باعث به جریان درآمدن پول میشود، به همین جهت بازارهای مالی یکی از مهم ترین بخشهای اقتصاد هر کشور و اقتصاد جهانی هستند. درواقع بازارهای مالی نقش بسیار مهمی در ساده سازی امور اقتصادی کشورهایی که اقتصاد سرمایه داری / Capitalist Economy دارند بازی میکنند. این موضوع تا حدی جدی است که اگر بازارهای مالی ورشکست شوند اختلالات اقتصادی از جمله رکود و بیکاری را در پی خواهند داشت .
بازارهای مالی کدامند؟
از جمله ی مهم ترین بازارهای مالی در دنیا میتوان بازار سهام، بازار اوراق قرضه، بازار تبادل ارزهای خارجی / Forex و بازار مشتقات را نام برد که روزانه صدها میلیارد دلار پول در آنها جابهجا میشود. یکی از بازارهای نوظهور مالی که اخیرا استقبال زیادی هم از طرف معامله گران از آن شده بازار معاملات ارزهای دیجیتال / Cryptocurrency است که به فناوری های بازارهای غیر متمرکز و بلاک چین / blockchain وابسته است. در ادامه به توضیح بیشتر انواع بازارهای مالی و ویژگی ها و درآمدزایی از آنها می پردازیم.
اگر بخواهیم به صورت کلی مارکتهای خرید و فروش را طبقه بندی کنیم می توان به دو نوع طبقه بندی کرد. بازارهای مالی یک طرفه و بازارهای مالی دو طرفه
برای آشنایی بیشتر با این دو بازار به تفکیک در مورد آنها در ادامه بحث خواهیم کرد.
بازار مالی یک طرفه:
اولین و ابتدائی ترین چیزی که در این بازار به ذهن افراد می رسد این است که از خرید یک دارائی به یک قیمت و فروش آن به قیمتی بیشتر می توان سود حاصل کرد،حال این دارائی می تواند قطعه ایی زمین، کالا،سهام یک شرکت و یا سایر دارائی های یک شرکت و… باشد.
بازارهای مالی یک طرفه زیاد پیچیده یا دشوار نیست، شما با بالارفتن قیمت سهام سود عاید تان می شود و با افت قیمت سهام ، ضرر می کنید. در این بازار اختیار سهام به صورت مستقیم به عهده معامله گر است و هر زمان بخواهد اقدام به خرید یا فروش می کند.
برای اینکه شما بتوانید در این بازار سود عایدتان گردد باید به صورت دائم اخبار مرتبط با آن را دنبال کنید تا بتوانید سهام رو به رشد را پیدا کرده و آنها را خریداری و از فروش آن به سود دهی دست پیدا کنید و چنانچه قیمت سهام افت پیدا کند شما متضرر خواهید شد.
پس این به آن معناست که معامله گر فعال در بازار های یک طرفه فقط می تواند در سهام بازارهای صعودی(گاوی) سود کند و جهت کسب سود باید به طور مداوم بازار را زیر نظر بگیرد.
اگر به صورت خلاصه مثالی در این مورد بزنیم می توانیم از بازار بورس تهران نام ببریم، در این بازار معاملات به صورت یک طرفه می باشد یعنی شما می توانید با منابع مالی که در اختیار دارید و همچنین تحلیل های لازم روی یک سهام، آن را خریداری کنید و پس از مدتی آن سهام را در بازار به فروش رسانده و با توجه به درست بودن تحلیل هایی که انجام داده اید امکان سود یا زیان شما مشخص می شود.
بازار مالی دو طرفه:
بازار دو طرفه به حالتی گفته می شود که در آن خریداران و فروشندگان با درخواست خرید (bid) و یا پیشنهاد فروش (ask) می توانند کالا یا خدماتی را با هم مبادله کتند. این بازار از قدیم به دلیل برابری نرخ ارز وجود داشته است.
بنابراین در بازارهای مالی دو طرفه معامله گر می تواند هم از خرید و هم از فروش سود کسب کند. در این بازار نیازی نیست شما دنبال سهام صعودی رو به رشد باشید تا سود کنید،شما با پایین آمدن نرخ ها هم سود کسب می کنید یعنی از هر دو معامله خرید یا فروش سود به دست می آورید پس در بازارهای دو طرفه علاوه بر اینکه شما امکان خرید یک سهام را دارید، در عین حال می توانید سهامی را نیز بفروشید حتی اگر مالک آن سهام نبوده اید،و همانطور که مشخص است شما می توانید حتی از کاهش قیمتها نیز سود بدست آورید.
بازار فارکس و بیشتر صرافی های سهام، نمونه ایی از بازارهای دو طرفه است که شرکت کنندگان می توانند در آن آزادانه به خرید یا فروش بپردازند.
بازار فارکس یکی از عمده ترین دلایلی می باشد که بازارهای دو طرفه را برای همه جذاب کرده، زیرا در این بازار هم از صعود قیمتها و هم از افت قیمتها سود می برید.
مقایسه بازارهای یک طرفه و دو طرفه:
همانطور که قبلا عنوان شد، در بازارهای یک طرفه تنها زمانی که قیمت رشد داشته باشد سود حاصل می گردد که مستلزم شناسایی به موقع جهت جلوگیری از زیان می باشد.
بنابراین در بازارهای یک طرفه افراد فعال در این بازارها با مشکلات و سختی هایی مواجه می شوند که مستلزم بررسی همه جانبه می باشد.
با توجه به اینکه اخبار و حواشی دربازارهای یک طرفه اثرگذار است،ممکن است در یک بازه زمانی بازار صعودی باشد که باعث همراهی تعداد زیادی از سرمایه گذاران شده و بعد از کسب سود، بازار را در شرایط نزولی به حال خود رها می کنند.
بازارهای اقتصادی اثر مستقیم از رکود و تورم می گیرند و وقتی بازار یک طرفه در این حالت قرار گیرد استقبالی از طرف سرمایه گذاران نخواهد بود و هیچ سهامی فروخته نمی شود و اگر سرمایه گذاری نیاز به پول خود داشته باشد، امکان فروش سهام خود را ندارد.به عبارتی این بازار به دلیل یک طرفه بودن، همه در یک سمت قرار می گیرند و باعث قفل شدن بازار می شوند، اما در بازار دو طرفه در همین شرایط نیز می تواند سودآور باشد که این باعث پویایی بازار دو طرفه می شود.
در بازارهای یک طرفه زمانی که بازار رونق دارد، همراه با بازدهی خوبی می باشد و با رشد نقدینگی نیز همراه می باشد که این امر به تعادل رسیدن این بازار را به تاخیر می اندازد و باعث ایجاد حبابهای سنگین شده و رکود به سرعت ایجاد می گردد، اما این حالت در بازارهای دو طرفه به سرعت به تعادل می رسد چرا که افراد از فروش سهام نیز سود به دست می آورند و مسلما نقدینگی بیشتری در بازار گردش می کند، چرا که به خاطر وجود معامله در قسمت فروشنده به فروشنده ها اجازه بیش از اندازه قیمتها را نمی دهد, که این خود باعث ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضا شده و بازار دچار حباب نمی شود.
بازارهای یک طرفه، بازارهای مقطعی هستند و به صورت دائم شما نمی توانید پول در این بازار ببینید زیرا در یک مقطع پول وارد این بازار می شود و بعد از کسب سود از آن خارج می شود و این امر رکود این بازار را به همراه دارد.
اما لازم است که این نکته را نیز در نظر داشته باشیم درست است که در بازار های یک طرفه با افزایش ارزش یک سهام شما می توانید سود کنید و در طرف مقابل با کاهش قیمت ضرر خواهید کرد. در بازار دو طرفه هم وضعیت همین گونه است و همانطور که از کاهش قیمت یک سهام می توانید سود کنید اگر سهامی را بفروشید و قیمت آن افزایش پیدا کند ضرر خواهید کرد که البته تشخیص این مساله به قدرت تحلیل شما باز میگردد و مثلا اگر در یک بازه زمانی تشخیص دهید که قیمت یک سهام بی دلیل بالا است و به زودی نزول خواهد کرد و تصمیم به فروش سهام آن بگیرید اگر تشخیص شما اشتباه از آب دربیاید نه تنها سودی نصیبتان نمیشود بلکه ضرر هم خواهید کرد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.