الگوهای هارمونیک
الگوهای قیمتی هارمونیک Harmonic price patterns الگوهایی هستند که با استفاده از اعداد فیبوناچی، پترن های هندسی قیمت را برای نقاط عطف دقیق، به سطح بعدی می رسانند، هدف هارمونیک سعی در پیش بینی حرکتهای آینده می باشد. و می توان گفت یکی از پیچیده ترین ابزار های تجاری، الگوهای هارمونیک هستند که برای ترسیم آن ها در چارت های قیمتی نیاز به دانش خاص و آموزش های معامله گری حرفه ای می باشد اما چون این الگوهای تکرار شونده می باشد بنابراین آموختن آن کار خیلی سختی نمی باشد.
به دلیل اینکه اعداد فیبوناچی پایه و اساس این الگوهای هارمونیک می باشند لذا استفاده از آن نیاز به تمرین بیشتری برای شناسایی نقاط بازگشتی نسبت به سایر الگو های کلاسیک دارد. در این الگو ها که اغلب به شکل M و w هستند و یا اغلب موارد ترکیبی از هر دو میباشند، معامله گران باید با دقت بیشتری به نمودارها توجه کنند و حرکت قیمتی سهام ها مورد نظر را بررسی کنند.
مهمترین نکته ایی که معامله گران باید مد نظر قرار دهند این است که حرکت قیمتها را زیر نظر بگیرند.
اساس این الگوها این است که با تکرار قیمتها در طول زمان شکل میگیرند. آشنایی با الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال به معامله گر کمک میکند آیندهی سهم را پیشبینی کند. نقاطی که به کمک همپوشانی سطوح مختلف فیبوناچی در این الگوها به دست میآیند، با نام PRZ یا Potential Reversal Zone شناخته میشوند. این نقاط محدودههایی با احتمال بالای برگشت بازار هستند. الگوهای هارمونیک در بازار فارکس و هر بستر مالی دیگر، هم در بازارهای گاوی و هم در بازارهای خرسی تشکیل میشوند.
ساختار الگوهای هارمونیک:
الگوهای هارمونیک معمولا از پنج نقطه چرخش و چهار پایه تشکیل شده اند که نقطه اصلی آن X می باشد. الگو از این نقطه شروع شده و به موج تکانه ای که XA نامیده می شود رسیده و پس از XA به نقطه B می رسد و پایه AB را به وجود می آورد، الگو براساس همین روش ادامه داده و پایه های موج های BC و CD تشکیل می شوند. تمامی این الگو ها از روش الگوی سه نقطه ای ABC پیروی می کنند، بنابراین اگر می خواهید این الگوها را به خوبی درک کنید فقط کافیست الگوهای زیر را به خوبی یاد بگیرید
انواع الگوهای هارمونیک:
معمولا اغلب شکل الگوهای هارمونیک به شکل حرف انگلیسی M یا W و یا ترکیبی از هر دو دیده شده است. این الگوها انواع متفاوتی دارند و هرکدام نیز دارای دو نوع صعودی و نزولی می باشد. طول موج هر کدام از این الگوها با یکدیگر متفاوت است و بر اساس همین تفاوت در طول موج های این الگوها، انواع مختلفی از آنها وجود دارد که به کرات در نمودارهای قیمتی مشاهده می شوند. همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، الگوهای هارمونیک در پیش بینی قیمت در آینده کمک زیادی به معامله گران می کنند.
در ادامه چند الگوی هارمونیک پر کاربرد را در این مقاله برای شما عزیزان شرح خواهیم داد:
1. الگوی هارمونیک گارتلی (Gartley):
یکی از مهمترین و مشهورترین الگوهای هارمونیک،الگوی گارتلی می باشد، همانطور که قبلا اشاره کردیم این الگوها دارای پنج نقطه می باشند که این نقاط به هم متصل می شوند و شکل W و M را ایجاد می کنند.
گارتلی نقاط شکست، مقاومت و حمایت را به معامله گران نشان می دهد، و این از دلایلی هست که نسبت به دیگر الگوها کاربرد بیشتری داشته باشد . این الگو در دو حالت صعودی و نزولی پدیدار می شود و تفاوت این دو حالت در وارونگی آنها می باشد.
الگوی صعودی( گاوی)بیشتر اوقات در ابتدای روندها مشاهده میشود و نشان دهنده این است که امواج اصلاحی قیمت در حال پایان یافتن هستند و افزایش رو به بالای قیمت، نقطه D را شکل میدهد.( در شکل کاملا مشخص است)
در الگوهای نزولی (خرسی) معاملهگران معمولا موقعیت فروش را در نقطه D اتخاذ میکنند و حد ضرر را کمی بالاتر از آن نقطه در نظر میگیرند.
همه الگوها ممکن است در پسزمینه و درون یک روند گستردهتر یا محدوده خنثی باشند که معاملهگران باید به آن توجه داشته باشند.
2. الگوی هارمونیک خرچنگ (crab):
الگوی هارمونیک خرچنگ یکی از دقیق ترین الگوهای شناخته شده است که نقاط بازگشتی بسیار نزدیک با اعداد فیبوناچی را ارائه میکند. این الگو نیز دارای دو حالت صعودی و نزولی می باشد و کمی شبیه الگوی پروانه می باشد اما شکل آن فشرده تر است و تفاوت اصلی آن با دیگر الگوها تنها در موج آخر حرکتی می باشد که یک اصلاح بزرگتر نسبت به سایر الگو ها می باشد.
به دلیل اینکه این الگو باعث تشخیص نوسانات بازار می شود تحلیلگران علاقه زیادی نسبت به بررسی آن دارند چرا که بهترین و مناسب ترین الگو برای کسانی است که قصد تشخیص نوسانات قیمت را دارند.
در یک الگوی هارمونیک خرچنگ صعودی( گاوی)، نقطه B یک پولبک با نسبت 0.382 تا 0.618 از موج XA است.(در شکل مشهود می باشد).
در الگوی هارمونیک خرچنگ نزولی (خرسی) موقعیت فروش در نزدیکی D اتخاذ میشود و حد ضرر نیز کمی بالاتر تعیین میگردد.(اشاره به شکل)
3. الگوی هارمونیک پروانه (butterfly):
الگوی هارمونیک پروانه از نظر ظاهری تقریبا شبیه الگوی گارتلی بوده و دو حالت صعودی (M)و نزولی (W)دارد که به دو صورت صعودی و نزولی وجود دارد.
این الگو بیانگر تراکم قیمت است. از آن برای تعیین آخر یک روند و شروع شدن اصلاح قیمت یا شروع شدن حرکتی جدید می توان استفاده کرد. همانطور که اشاره شد این الگو در انتهای روند مشاهده می شود و روند معکوس را که از روند اصلی قوی تر بوده نشان می دهد.بنابراین این الگو قادر است به شما در تشخیص سود و زیان کمک کند.
4. الگوی هارمونیک خفاش (bat):
الگوی هارمونیک خفاش از نظر ظاهری شبیه گارتلی و پروانه می باشد اما اندازه آن متفاوت است و در واقع شکل تغییر یافته و توسعه یافته الگوی گارتلی می باشد و همچنین یکی از دقیق ترین انواع الگوها می باشد و مثل بقیه الگوها دارای دو حالت صعودی و نزولی می باشد. در بازارهای دو طرفه به وسیله این الگو می توان سود خوبی حاصل کرد چرا که ضریب اطمینان و دقت آن نسبت به سایر الگوها بیشتر است.
در الگوی خفاش نزولی(خرسی) معمولا معامله گران اغلب موقعیت فروش را همانطور که در شکل میبینید در نزدیکی نقطه D اتخاذ می کنند و حد ضرر را کمی بالاتر تعیین می کنند در صورتی که در نوع خفاش صعودی(گاوی) حد ضرر را کمی پایین تر از نقطه خرید تعیین می کنند.
5. الگوی هارمونیک کوسه(Shark):
یکی دیگر از الگوهای پرکاربرد هارمونیک، الگوی هارمونیک کوسه می باشد که مانند بقیه الگوها دارای دو حالت صعودی و نزولی می باشد.
در حالت الگوی کوسه صعودی شما می توانید از افت قیمت ها سود کنید.همانطور که در شکل مشاهده می کنید در ابتدای الگوی کوسه صعودی قیمت از نقطه X به سمت نقطه A رشد خواهد کرد. حرکت بعدی یک اصلاح از نقطه A تا نقطه B است که این اصلاح در نسبت ۰.۳۸۲ تا ۰.۷۸۶ موج XA قرار دارد. بعد از این اصلاح، قیمت به اندازه خط BC صعود خواهد کرد که نقطه C در سطوح اصلاحی ۱.۱۳ تا ۱.۶۱۸ موج AB قرار گرفته است. سپس شاهد افت قیمت به وسیله خط CD بوده که نقطه D در سطح اصلاحی ۱.۶۱۸ تا ۲.۲۴ موج BC، قرار خواهد گرفت. این نقطه همچنین در نسبت ۰.۸۸۶ موج XA قرار دارد. در الگو کوسه صعودی نقطه D را میتوان ابتدای روند پرقدرت صعودی به شمار آورد و در این نقطه با ارسال سفارش خرید وارد معامله شد. در صورت عبور نقطه D از تراز ۰.۸۸۶ میتوان انتظار داشت چارت قیمت از تراز اصلاحی ۱.۱۳ موج XA، صعود خود را شروع کند. در نتیجه نقطه D جدید به روی تراز اصلاحی ۱.۱۳ موج XA قرار خواهد گرفت.
در اینجا نیز همانطور که مشاهده می کنید در ابتدای الگوی کوسه نزولی قیمت از نقطه X به سمت نقطه A شروع به پایین آمدن خواهد کرد. حرکت بعدی یک اصلاح در خلاف جهت روند از نقطه A تا نقطه B است که این اصلاح در نسبت ۰.۳۸۲ تا ۰.۷۸۶ موج XA جای دارد. بعد از این اصلاح، قیمت به اندازه خط BC کاهش پیدا خواهد کرد که نقطه C در سطوح اصلاحی ۱.۱۳ تا ۱.۶۱۸ موج AB قرار گرفته است. حرکت بعدی قیمت یک صعود به وسیله خط CD است که نقطه D در سطح اصلاحی ۱.۶۱۸ تا ۲.۲۴ موج BC، قرار خواهد گرفت. این نقطه همچنین در نسبت ۰.۸۸۶ موج XA قرار دارد. در این الگو نقطه D ابتدای روند پرقدرت نزولی است. در صورت عبور چارت قیمت از تراز ۰.۸۸۶ انتظار داریم چارت قیمت از تراز اصلاحی ۱.۱۳ موج XA، شروع به نزول کند که میتوان این تراز را، نقطه D جدید در نظر گرفت.
نحوه معامله با الگوهای هارمونیک:
معاملهگری به سبک الگوهای هارمونیک بهترین استراتژیهای فیبوناچی و تکنیکهای تشخیص الگو را جهت یافتن فرصتهای معاملاتی، اجرا و مدیریت آن در اختیار معامله گر قرار می دهد. این تکنیکها خیلی دقیق هستند و سیستم معاملاتی را ایجاد میکنند که نیازمند شرایط خاص برای اجرای هر دستور معاملاتی است.
جهت معامله در بازارهای مالی با استفاده از الگوهای هارمونیک گامهای زیر را باید طی کرد:
- حدس و تشخیص احتمالی الگو، در ابتدای مرحله شکل گیری الگو، بی شک اولین قدم جهت سود و پیدا کردن فرصتهای معاملاتی خوب می باشد . خوشبختانه ثابت شده است که تکنیکهای معاملاتی هارمونیک از الگوهای قیمتی تکراری که در گذشته نیز بوده و نشانگر محدوده های اشباع خرید و فروش هستند ،استفاده می کنند.
- تعیین کردن استراتژی ترید خود بر اساس الگوی تشخیص داده شده بنابراین لازم است که صحت الگو تعیین شود تا تصمیم نهایی در اجرای معامله انجام شود.
- مشخص کردن دقیق نقاط ورود و نقاط خروج،هدفها و حدود ضرر و در حقیقت مدیریت خوب معامله که لازم است جهت بهینه کردن سود و ریسک معامله مدیریت شود.
اگر بتوانید مراحل بالا را به خوبی تشخیص و پیاده سازی نمایید به طور قطع خواهید توانست معاملات پرسودی را برای خود رقم بزنید.
جهت حرفه ایی شدن در این بازار می توانید پکیج های حرفه ایی فارکس را تهیه کنید.
مزایای الگوی هارمونیک:
- این الگوها پایه و اساس میان حرکات قیمتی را در تحلیل تکنیکال تشکیل می دهند که با استفاده از آنها و کمک الگوهای قیمتی و فیبوناچی می توان این روابط را به آسانی محاسبه کرد.
- این الگوها کمک می کنند که معامله گر محدوده های بازگشتی را شناسایی کنند چرا که این الگوها تکرار شونده، ادامه دار و مورد اعتماد هستند.
- این الگوها در تعیین شرایط بازار عملکرد خیلی خوبی دارند و می توانند در سطوح قیمتی متفاوت فرصتهای معاملاتی خوبی را در اختیار معامله گر قرار دهند.
- الگوهای هارمونیک در تمام بازه های زمانی کار می کنند.
- این الگوها در تمامی بازارهای مالی مانند بازار فارکس،ارزهای دیجیتال و بورس مورد استفاده قرار می گیرند.
- الگوهای هارمونیک دارای دامنههای قیمتی دقیق می باشند. یعنی مواردی مانند حد سود و حد ضرر که در آموزش انواع الگوهای هارمونیک در بالا توضیح دادیم و این مسئله حس اطمینان معامله گران را افزایش می دهد.
- در بسیاری از مواقع امکان دارد الگوهای هارمونیک در الگوهای دیگر تشکیل شوند و یا برعکس الگوی هارمونیکی را پیدا کنید که درون الگوهای غیر هارمونیک تشکیل شده اند، که این قضیه اثر بخشی این الگوها را افزایش می دهد.
- الگوهای هارمونیک می توانند عملکرد موفقی در پیدا کردن نقاط بازگشت با تکیه بر محاسبات نسبت به امواج قیمتی داشته باشند.
- الگوهای هارمونیک تمرکز روی حرکات قیمتی دارد و از تعصب بی جا و بدون دلیل جلوگیری می کند که این باعث موفقیت بیشتر معامله گر خواهد شد.
- این الگوها در سطوح قیمتی فرصتهای مطلوبی را در اختیار معامله گران قرار می دهند، چرا که در تعیین بازرا عملکرد خوبی دارند.
معایب الگوی هارمونیک:
- این الگوها کمی پیچیده هستند لذا درک درست این الگوها و یا تشخیص آنها به سختی انجام می شود و نیازمند تجربه است.
- گاهی نوسانات باعث پیچیدگی زیاد این الگوها در بازه زمانی می شود.
- در الگوهای غیر متقارن احتمال پیش بینی دقیق ریسک و سود خیلی پایین است.
- در الگوهای هارمونیک تشخیص دقیق اعداد کار دشواری است.
- کد گذاری روی الگوهای هارمونیک کار سختی می باشد و مستلزم تجربه و آموزش می باشد.
- در ناحیه بازگشتی امکان دارد معامله گر، معامله ایی انجام دهد اما الگوی مورد نظر شکل نگیرد و این باعث ریسک در معامله می شود، بنابراین مدیریت ریسک قوی را می طلبد.
- در این الگوها تشخیص طرح ها و عقب نشینی توسط فیبوناچی کار دشواری می باشد.
حرف آخر:
الگوهای هارمونیک یکی از روشهای دقیق معامله گری بر مبنای ریاضی می باشد که نیاز به صبوری زیاد و مطالعه و تمرین فراوان دارد. پس در نظر داشته باشید که تنها با دیدن شماتیک این الگوها نمی توانید وارد معامله شوید و چنانچه نسبت های دقیق فیبوناچی مربوط به هر الگو در رابطه بین موجها برقرار نباشد،متاسفانه الگو فاقد اعتبار می باشد، لذا این نکته اعتبار خاصی به الگوهای هارمونیک بخشیده و نشان دهنده آن است که معامله گر باید آموزش کافی در این زمینه ببیند تا تصمیم درستی گرفته و در این بازار به سود خوبی برسید.
شما می توانید برای افزایش دانش خود در این زمینه پکیج های حرفه ایی استاد عبداللهی را تهیه کنید،جهت تهیه پکیج و اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.