ارزهای دیجیتال؛ حباب یا واقعیت؟
قیمت بیشتر رمز ارزها نسبت به یک سال قبل رشدهای چشمگیری را ثبت کرده و با وجود افت در دو ماه گذشته، هنوز هم معاملهگران این بازار به تداوم رشد قمیتها باور دارند. در این میان، برخی تحلیلگران این بازار را یکی از بزرگترین حبابهای مالی جهان میدانند.
شما می بایست سه سناریو زیر را از دیگر احتمالات بیشتر مورد توجه قرار دهید:
1- احتمال زیاد حمله روسیه به اوکراین و تصرف بخشی از این کشور
فراموش نکنیم که روسیه یکی از پیشروترین کشورهای استخراج بیت کوین در جهان بوده و در نتیجه تحولات سیاسی اقتصادی این کشور نقش بسزایی در روند بازار کریپتوکارنسی خواهد داشت. گویا در تقسیم بندی جدید جهانی بین روسیه و آمریکا این دو ابر قدرت به این تعامل رسیده اند که در ازای عدم دخالت روسیه در روند برجام، آمریکا راه کشورگشایی روسیه در اوکراین را باز نگه دارد. البته که در صورت حمله به اوکراین، آمریکا و جامعه جهانی تنبیهات و تحریم های سختگیرانه ایی را برای روسیه اعمال کرده و این عوامل باعث سقوط ارزش بازار کریپتوکارنسی و رشد قیمت طلا و نفت در بازارهای مالی خواهد شد. برای شاهد مثال این مدعا همین بس که در تاریخ نگارش این مطلب 15/02/2022 با عقب نشینی تاکتیکی تعدادی از واحد های نظامی ارتش روسیه از کنار مرز اوکراین، ظرف مدت چند ساعت، بیت کوین شاهد رشد حدود 10 درصدی و طلا با افت شدید مواجه شده است.
2- احتمال همه گیری سویه جدید کرونا/ Covid19 و قرنطینه/ Lockdown مجدد جهانی
با همه گیری کرونا در دوسال گذشته، شاهد عواقب مخرب آن بر اقتصاد جهانی همچون افت شاخص های مالی و تورم افسار گسیخته در بیشتر کشور های دنیا هستیم. گویا سازمان بهداشت جهانی به این نتیجه رسیده توان مقابله با این ویروس در حال حاضر وجود نداشته و با وجود هوشمندی این ویروس و صورتهای جدید و مرموزش عملا واکسیناسیون کاربرد لازم را نداشته و ازین پس بشر باید بیاموزد که مانند سایر ویروس های موجود در جهان مانند ایدز/HIV با این ویروس ملعون نیز به صورت مسالمت آمیز زندگی را ادامه دهد.
از طرفی با توجه به نرخ بالای همه گیری سویه امیکرون/ Omicron، دور از انتظار نیست که با ابتلای بیش از 500 میلیون نفر در جهان، دوباره با قرنطینه شدید در اکثر کشورها مبادلات تجاری جهانی با مشکلات زیادی مواجه شده که تاثیر بسزایی در افول بازارهای مالی دنیا خواهد گذاشت .
3- تکرار چرخه تاریخ و تجربه تلخ اقتصادی حباب دات کام
سال گذشته ظرف کمتر از یک ماه، ارزش بیت کوین/ Bitcoin دو برابر شد. معمولاً ارزش دارایی ها طی یک ماه، دو برابر نمی شود؛ به خصوص اگر بیش از ده سال از پیدایش و حضورشان در بازار گذشته باشد. مایکل هارتنت، استراتژیست ارشد سرمایهگذاری در بانک آمریکا/ Bank of America هشدار داد که ممکن است کل بازار رمز ارز، «مادر همۀ حباب ها» باشد. هارتنت معتقد است که ممکن است این حباب بزرگ تر از حباب های مشهوری مانند حباب دات کام/ dot com متعلق به اواخر دهۀ 90 باشد و در مقایسه با آن ها، رشد سریعتری نیز داشته است.
منظور از حباب دات کام چیست؟
در زمان گسترش اینترنت در اواخر دهه 90 میلادی با توجه به اینکه بسیاری از آدرسهای سایتهای اینترنتی با com. به پایان میرسید، اصطلاح دات کام به شرکتهایی اشاره دارد که مدل کسب و کار خود را بر پایهی فعالیتهای آنلاین و اینترنتی بنا کردهاند.
حباب دات کام هم اشاره به حبابی دارد که در سالهای پایانی قرن بیستم، به واسطهی فعالیت شرکتهای اینترنتی در بورس آمریکا به وجود آمد.سالهای پایانی دههی نود میلادی، دوران رشد شگفتانگیز کسب و کارهای آنلاین بود. اینترنت به تازگی فراگیر شده بود و همه احساس میکردند که این اختراع تازه قرار است آیندهی زندگی انسان را تسخیر کند.
بسیاری از کسب و کارها، با علاقه و افتخار پیشوند e را به اسم خود میافزودند تا تأکید کنند که الکترونیکی و اینترنتی هستند و مردم هم، با دیدن این پیشوند، با امید و اعتماد، روی آنها سرمایهگذاری میکردند. شاید برایتان جالب باشد که برخی رسانهها، این رغبت عمومی و فراگیر را Prefix Investing یا سرمایهگذاری روی پیشوند نامگذاری کردهاند.
اما این وضعیت خوشبینانه، در سال ۲۰۰۰ در هم شکست و حباب بورسی شرکتهای اینترنتی ترکید. به شکلی که قیمت سهام شرکت سیسکو که امروزه برای همهی ما شناخته شده است از ۸۰ دلار به ۱۴ دلار و سهام شرکت آمازون از ۱۰۷ دلار به ۱۷ دلار کاهش یافت.
جالب اینجاست که سیسکو/ Cisco و آمازون/ Amazon هنوز خوششانس های آن ماجرا بودند، چرا که به رغم سقوط شدید در بازار سرمایه، از ترکیدن حباب دات کامها در سال ۲۰۰۰ جان سالم به در بردند. در حالی که شرکتهای بسیاری زیادی در آن زمان ناپدید شدند و امروزه نامی از آنها وجود ندارد.
در آن سالها بخش مهمی از سرمایهی مردم در بورس به سمت شرکتهای اینترنتی و آنلاین رفته بود. به همین علت، کل شاخص NASDAQ (نَزدَک) هم به همراه این حباب، رشد کرده و در نهایت هم با ترکیدن حباب، سقوط کرد.
نمودار زیر تغییرات شاخص NASDAQ را از سال ۱۹۹۴ تا ۲۰۰۵ نشان میدهد،به قلهای که در حوالی سال ۲۰۰۰ شکل گرفته توجه کنید:
بیت کوین از حدود ۳۳ هزار دلار در ابتدای سال گذشته به ۶۹ هزار دلار در ماه نوامبر رسید. ولی به گفته تحلیلگران ، سرمایه گذاری در بیت کوین در حال حاضر که شاهد ضرر ۴۵ درصدی در ۱۲ ماه پس از به اوج رسیدن قیمت بیت کوین هستیم یک دیوانگی مالی محسوب شده چرا که ممکن است به زودی زیانهای شدیدی در راه باشد.
اگر این دارایی دیجیتال – بیت کوین – از همین الگو پیروی کند، قیمت آن کاهش یافته و تا اکتبر بین ۳۴۰۰۰ تا ۳۶۰۰۰ دلار و با کاهشی شدیدتر به زیر ۲۰۰۰۰ دلار و همچنین برای اتریوم نیز سقوط قیمت تا ۱۲۰۰ دلار دور از واقعیت نخواهد بود.
راه حل چیست؟
با در نظر گرفتن سناریو های بالا و برای بر حذر بودن از عواقب مذکور می بایست رفتار هوشمندانه و محتاط تری در پیش گرفت چرا که به وقوع پیوستن تنها یک کدام از آنها کافی است تا بازار به شدت واکنش منفی نشان داده و قدرت معامله گری شما به چالش بزرگی کشیده خواهد شد. پس بیایید با مرور راه حل های معقول و منطقی نسبت به هر سناریویی و عواقبش از هم اکنون تا پایان امسال آمادگی لازم را داشته باشیم:
- خیلی محتاط عمل کنید. یادگیری و اعمال درست حد ضرر/ Stop Loss /SL و مدیریت سرمایه/ Invest Management را بسیار جدی بگیرید.
- تایم فریم ها/ Time Frame را بلند مدت ببینید چرا که دیگر دل بستن به تحلیل تایم فریم های چند ساعته در این شرایط شما را در شرایط پر ریسکی قرار می دهد.
- اگر استراتژی شما معاملات بلند مدت است، حتما شرایط را بسنجید تا در کف خرید کنید، و اگر استراتژی شما معاملات کوتاه مدت است حتما با پلتفرمی کار کنید که کمترین هزینه معاملاتی را شامل شود.
- از ریزش های بازار ناراحت و دلسرد نشوید؛ بدیهی است که هر ریزشی با کف تاریخی و معتبر، فرصت مغتنمی است برای خرید کردن.
- به یاد داشته باشید که همواره تغییر روند در سقف ها خیلی سریعتر نسبت به تغییر روند در کف ها صورت می گیرد.
- در بازار کریپتو کارنسی، همیشه به سبد بازیگران بزرگ این مارکت نگاه کرده و از تحلیل و تجربه آنها بهره ببرید؛ بطور حتم کریپتو هایی که بایننس/ Binance روی آنها سرمایه گذاری کرده از قوام و اعتبار بیشتری برخوردار هستند.
- اعتبار وایت پیپر/ و تیم توسعه دهنده/ رمز ارزهایی که قصد خرید آنها را دارید را با دقت بررسی کنید؛ آگاه باشید که امسال مطلقا سال خرید شت کوین و حتی میم کوین نیست.
- در مارکت طلا/ Gold با لحاظ مدیریت دقیق سرمایه، با اهرم/ Leverageکم معامله کرده وهمواره همبستگی بین دلار استرالیا/AUD ، دلار کانادا/CAD ، فرانک سوئیس/CHF ، ین ژاپنGPY/ با طلا را در نظر بگیرید.
- برای یک ترید مطمئن، همبستگی بین نزدک/ NASDAQ ، بیت کوین/ Bitcoin و طلا را مدنظر داشته باشید.
- همیشه پول نقد/ Cash در حسابتان داشته باشید چرا که هر روز ممکن است یک موقعیت عالی برای خرید پیش رویتان قرار بگیرد.
و در پایان یادتان باشد که برنده این بازی و مهم تر از کسب سود، کسی است که بتواند سرمایه اش را حفظ کرده و از تمام موقعیت هایی که بازار پیش رویش میگذارد استفاده کند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.