کیف پول ارز دیجیتال

کیف پول ارز دیجیتال
کیف پول ارز دیجیتال یا همان ولت کریپتو کارنسی چیست ؟
کیف پول کریپتو کارنسی یا همان ارز دیجیتال یک برنامه نرمافزاری است که کلیدهای خصوصی و عمومی را ذخیره میکند و با بلاکچینهای مختلف در تعامل است. مهم ترین تصمیمی که باید در فرآیند خرید یا فروش کریپتو کارنسی یا همان ارز دیجیتال بگیرید، ذخیره و نگه داری آن در کیف پولی امن و معتبر است. کیف پولهای دیجیتال انواع مختلفی دارند که انتخاب آن ها باید بر اساس نیاز شما صورت گیرد همچنین هر فرد میتواند چندین کیف پول دیجیتال داشته باشد. ما در این مقاله توضیحات کاملی در مورد کیف پول ارز دیجیتال، انواع آن و نحوهی عملکرد هر کدام را بیان کرده ایم .
در ابتدا بهتر است تعریف کوتاهی از ارز دیجیتال داشته باشیم.
ارز دیجیتال یا کریپتو کارنسی چیست؟
ارز دیجیتال (crypto currency) یک واحد پولی است که ماهیت فیزیکی ندارد. این ارزها از کدهای صفر و یک به وجود میآیند و دسترسی به آنها از طریق اتصال به اینترنت ممکن میشود. ارزهای دیجیتال فرایندهای انتقالهای بینالمللی پول و انجام تراکنشهای پرداخت را بهصورت آنی و لحظه ایی انجام میدهند.
این ارزها به دو دسته متمرکز و غیرمتمرکز تقسیم میشود. نوع متمرکز ارزهای دیجیتال توسط دولتها یا سازمانها ، تولید و کنترل میشود. اما در نوع غیرمتمرکز این داراییها، هیچ شخص، نهاد یا گروهی مسئول تولید و کنترل ارزها نیست.
انواع ارز دیجیتال یا کریپتو کارنسی
کریپتو کارنسی ها درانواع متنوعی در بازار وجود دارند. بیت کوین، اولین ارز دیجیتال است و بعد از بیت کوین سایر رمزارزها به وجود آمدند. بعد از بیت کوین، آلت کوین ها که از انشعابات مختلف بیت کوین به وجود آمدند قرار دارند. این لیست را میتوان از استیبل کوین، ارز دیجیتال صرافی،میم کوین، شت کوین و … ادامه داد.
کیف پول ارز دیجیتال یا والت کریپتو کارنسی چیست؟
والت کریپتو کارنسی یا کیف پول ارز دیجیتال در واقع گاو صندوقی شخصی و امن برای محافظت از سرمایه شما است و به سه دستهی اصلی (نرمافزاری، سختافزاری و کاغذی) تقسیم میشود. در تمامی کیف پولهای ارز دیجیتال میتوان میزان دارایی رمزارز خود را به تفکیک کوینها مشاهده کرد. همچنین سوابق تمامی تراکنشهای شما نیز در این نرمافزار یا سختافزار بایگانی میشود. یکی دیگر از مواردی که در کیف پول ذخیره میشود، کلیدهای خصوصی و عمومی مربوط به بلاکچینها ست. این کلیدها امکان دریافت یا ارسال ارز دیجیتال را برای کاربران فراهم میکنند. کلید خصوصی مانند رمز کارت بانکی عمل میکند و کلید عمومی چیزی مانند شماره حساب بانکی است.
مثال کلید خصوصی (۶۴ حرفی):
۰۳bf350d2821375158a608b51e3e898e507fe47f2d2e8c774de4a9a7edecf74eda
مثال کلید عمومی (۳۴ حرفی):
۹۹b1ebcfc11a13df5161aba8160460fe1601d541
وقتی که بیت کوین ارسال میشود، مالکیت خود را به گیرنده منتقل میکند. برای اینکه گیرنده بتواند بیت کوین تازه انتقال یافته را خرج کند، باید کلیدهای خصوصی او با آدرس عمومی که بیت کوینها را برای آن ارسال کردهاند، مطابقت داشته باشد. با در اختیار داشتن کلید خصوصی، میتوان تمام موارد مرتبط با کلید عمومی را تحت کنترل قرار داد. بنابراین برای حفظ امنیت، ضروری است که کلید خصوصی را به طور محرمانه نزد خودتان نگه دارید. بنابراین توجه داشته باشید که هر شخصی با در دست داشتن کلید خصوصی، میتواند به کیف پول و ارزهای دیجیتال شما دسترسی پیدا کند. برنامهای به نام والت کانکت وجود دارد که به شما امکان اتصال کلیه کیف پولها را میدهد.
انواع کیف پول های ارز دیجیتال یا ولت کریپتو کارنسی
کیف پول ارز دیجیتال انواع مختلفی دارد که هر کاربر بنابر نیازهای خود یکی از آنها را انتخاب میکند.. کیف پولهای گوناگون رمز ارز هریک ویژگیها و قابلیتهای مختلفی دارند. رابط کاربری، میزان امنیت، نحوه و شرایط دسترسی، پشتیبانی از ارزهای مختلف، قابلیتهای مربوط به مبادلات درون سیستمی و ویژگیهای متعدد دیگر، مواردی هستند که کیف پولها را از یکدیگر متمایز میکنند.همانطور که پیش تر نیز به آن اشاره کردیم، کیف پولهای ارز دیجیتال را میتوان به دسته های زیر تقسیم کرد:
کیف پول گرم یا نرم افزاری که شمال سه دسته کیف پول دسکتاپ کیف پول موبایل و کیف پول تحت وب میشود.
کیف پولهای گرم Wallet Hot بر روی سیستمهای کامپیوتر شخصی و تلفن همراه نصب میشوند. این کیف پول ها تمامی اطلاعات کاربران را بهصورت آنلاین بایگانی و ذخیره میکنند. به علت ذخیرهسازی آنلاین اطلاعات و داراییها این سیستمها دور از خطر حمله و هک نیستند. هنگام انتخاب کیف پول نرم افزاری، در مورد شرکت سازندهی آن تحقیقات لازم را انجام دهید. انواع مختلف کیف پولهای گرم عبارتند از:
کیف پول دسکتاپ
این کیف پولها در کامپیوترهای شخصی نصب میشوند و فقط از این دستگاهها قابل دسترسی هستند. البته اخیرا تعدادی از این والتها امکان دسترسی از طریق تلفن همراه را نیز برای کاربران فراهم کردهاند. کلا، کیف پول دسکتاپ ترکیب خوبی از امنیت و راحتی را ارائه میدهد. نکته مهم این است که اگر یک هکر بتواند از راه دور به دستگاه شما نفوذ کند، میتواند به کیف پول شما نیز دسترسی پیدا کند.
کیف پولهای دسکتاپ به سرعت به یک کیف پول بیت کوین محبوب و سایر رمز ارزها تبدیل شدند. یکی از دلایل محبوبیت کیف پولهای دسکتاپ ارز دیجیتال، دسترسی آسان و سریع به آنهاست. اغلب کیف پولهای دسکتاپ محیطی ساده و کاربر پسند دارند و حتی کاربران مبتدی میتوانند بهراحتی از آنها استفاده کنند. و اینکه والتهای دسکتاپ، این امکان را برای کاربران فراهم میکنند تا کنترل کاملی بر ارزهای دیجیتال خود از طریق کلیدهای عمومی یا خصوصی داشته باشند.
مزایا: سهولت در استفاده ـ دسترسی سریع ـ امنیت نسبی
معایب: امکان هک شدن توسط هکرها
کیف پول موبایل
کیف پول موبایل شبیه به کیف پول دسکتاپ است، به این دلیل که این کیف پول مستقیماً روی دستگاه تلفن همراه کاربر نصب میشود. با نصب برنامه کیف پول روی موبایل، میتوانید به این کیف پول دسترسی پیدا کنید. همانطور که از نام آن نیزپیداست، کیف پول موبایل این امکان را برای کاربران فراهم میکند تا ارزهای دیجیتال را در تلفنهای همراه خود ذخیره کنند، به این معنا که کاربران علاوه بر ذخیره آسان ارزهای دیجیتال، میتوانند از این ارزها برای پرداخت خریدهای روزانه در مکانهایی که از رمز ارزها پشتیبانی میکنند نیز استفاده کنند.
مزایا: استفاده و دسترسی بسیار آسان و سریع ـ انجام خریدهای روزانه با بیت کوین
معایب: ایمنی پایینی دارند و ممکن است نتوانید کلیدهای خصوصی را کنترل کنید.ضعف بزرگ کیف پول موبایل نسبت به سایر انواع کیف پولها، متکی بودن به آپدیت های مداوم توسط سازنده برنامه است. در صورت گم یا ربوده شدن موبایل نیز کیف پول شما در معرض خطر قرار میگیرد.
کیف پول تحت وب
کیف پول تحت وب یا آنلاین کمترین سطح امنیت را دارد اما برای ارسال ارز دیجیتال به شخص دیگر بالاترین سطح سهولت را دارد. شما به راحتی میتوانید از هر دستگاه یا مرورگر اینترنتی، به کیف پولهای آنلاین دسترسی پیدا کنید. نکته قابل توجه در مورد کیف پول تحت وب این است که ارائهدهنده این نوع کیف پول، کنترل کاملی بر روی آن دارد و ارزهای دیجیتال مبادله شده در سرور مرکزی این مجموعهها ذخیره میشوند؛ در صورتیکه یک هکر بتواند به این سرورها دسترسی پیدا کند به کیف پول کاربران و دارایی و اطلاعات آنها هم دسترسی خواهد داشت. کیف پول صرافی هم نوعی از ولت تحت وب محسوب میشوند.
مزایا: دسترسی آسان ـ رابط کاربری با طراحی بصری ساده
معایب: داشتن کمترین سطح امنیتی ـ حتی ممکن است کلیدهای خصوصی خودتان را نتوانید کنترل کنید.
کیف پول سرد یا سخت افزاری
برخلاف کیف پولهای گرم ، کیف پول سرد اطلاعات کاربر را به صورت آفلاین ذخیره میکند و برای ذخیرهسازی نیازی به اینترنت ندارد. این دستگاه تنها در صورتی که نیاز به انتقال وجه داشته باشید به اینترنت متصل میشود. کیف پولهای سخت افزاری، به شکل فلش مموری هستند که مطمئنترین و امنترین روش ذخیره سازی رمز ارزها به حساب میآیند. این کیف پولهای غیرامانی، دستگاههایی محسوب میشوند که بهطوراختصاصی برای نگهداری آفلاین و ایمن ارزهای دیجیتال طراحی شده اند. نکتۀ قابل توجه در مورد این کیف پولها این است که رایگان نیستند و برای استفاده از آنها نیاز است که هزینهای را پرداخت شود.
مزایا: مطمئنترین و امن ترین گزینه برای نگهداری ارزهای دیجیتال
معایب: گران بودن، پویایی پایین
کیف پول کاغذی
کیف پول کاغذی نسبت به سایر انواع کیف پولها از ارزش کمتری برخوردار است. در این نوع از کیف پول کد خصوصی هر کوین را میتوان روی کاغذ چاپ وذخیره کرد چون که در این روش، کلیدها به هیچ سروری متصل نیستند. این فرآیند توسط نرمافزار مدیریت میشود. زمانی هم که نیاز به انتقال وجه دارید، میتوانید کلیدها را وارد یک نرم افزار یا کیف پول تحت وب کنید، یا حتی سادهتر ، فقط کد QR چاپ شده را اسکن کنید. به سبب خطراتی که این روش دارد، نگهداری ارز دیجیتال در کیف پول کاغذی تقریباً منسوخ شده است. کاغذهای حاوی کلیدهای خصوصی و عمومی بهدلیل فیزیکی بودن ممکن آسیب ببینند و از دسترس خارج شوند. همچنین میزان دسترسی و کارکردن با این کیف پول ها به نسبت نسخههای دیجیتالی دشوارتر است و بسیاری از کاربران ترجیح میدهند برای دسترسی و کارایی آسانتر از کیف پولهای دیجیتالی استفاده کنند.
مزایا: غیر قابل هک بودن کاغذ
معایب: گم شدن، احتمال سرقت و تخریب فیزیکی ـ دسترسی و کارایی دشوار
کیف پول چند امضایی
«چند امضایی» یک طرح دیجیتال است که به گروهی از کاربران این امکان را میدهد که بتوانند یک سند را امضا کنند. معمولاً، یک الگوریتم چند امضایی، یک امضای مشترک را به وجود میآورد. این امضای مشترک، بسیار متراکمتر از مجموعهای از امضاهای جداگانه از طرف تمام کاربران است. «چند امضایی» امنیت چند برابری به روند نقل و انتقال رمز ارزها میدهد. به همین دلیل طرح دیجیتال چند امضایی عموماً برای کیف پولهای ارزهای دیجیتال به کار میرود.
کیف پول های چندامضایی سیستم جالبی دارند. آنها از تمام کاربرانی که در شکلگرفتن این کیف پول دخیل بودهاند، میخواهند تا پیش از اینکه هرگونه نقل و انتقالی اتفاق بیفتد، با آن تراکنش موافقت کنند. به بیان دیگر، کیفپول چند امضایی نوعی از کیفپولهای رمز ارزها هستند که برای ورود به آنها و ارسال یک معامله به دو یا بیش از دو کلید خصوصی نیاز است. در روش ذخیرهسازی «storage method» چندین امضای رمزنگاری شده برای دسترسی به کیف پول لازم است.
کیف پول غیرمتمرکز
برای آشنایی با کیف پول غیر متمرکز باید ابتدا کیف پول متمرکز را بشناسیم. در کیف پول متمرکز، کلید خصوصی علاوه بر اینکه در اختیار فرد است، در اختیار شخص ثالثی هم قرار دارد! یعنی به جز مالک حساب، شخص دیگری هم به عنوان واسطه به حساب دسترسی دارد. این نوع کیف پول بیشتر در صرافیها استفاده میشود. صرافیهایی مثل بایننس کیف پولهای متمرکزی دارند که به کاربران اجازه میدهد سرمایهشان را مدیریت کنند. علاوه بر دسترسی شخص ثالث به کیف، او به تمام فرمانهایی که به سیستم میدهید، مثل انتقال یا دریافت دارایی نیز نظارت دارد.
کیف پول متمرکز تفاوتی با سیستم بانکی ندارد. استفاده از این کیف پول آسان است. از آنجا که ماهیت بازار کریپتوکارنسی غیر متمرکز است، این کیف پولها تناسب چندانی با بازار ندارند.
کارایی ولت ارز دیجیتال غیر متمرکز کاملا برعکس کیف پول متمرکز است. در این کیف پولها، صرافیها، سرویسدهندههای کیف پول های دیجیتال و … اجازه ورود به ولت یا استفاده از کلید خصوصی کاربر را ندارند. البته روشهای برای بازیابی کلید خصوصی وجود دارد. کاربری که از کیف پول غیر متمرکز استفاده میکند، واسطه و شخص ثالث را از دسترسی به ولت منع میکند. این کیف پولها به صورت P2P کار میکنند و اجازه ارسال، دریافت یا هر گونه تراکنشی را فقط به صاحب حساب میدهند.
کار کردن با کیف پولهای غیر متمرکز کمی دشوار است به همین دلیل تازه واردان بهتر است در ابتدا از کیف پول متمرکز استفاده کنند.
بعضی صرافیها با عنوان صرافی متمرکز و صرافی غیر متمرکز فعالیت دارند ، صرافیهای متمرکز اجازه دسترسی به کلید خصوصی کاربران را دارند ولی صرافیهای غیر متمرکز این اجازه را ندارند. نحوه معامله در صرافیهای غیر متمرکز هم P2P است.
کیف پول صرافی
کیف پول صرافی روشی موقت برای نگهداری ارز دیجیتال است. بیشتر صرافیهای بزرگ یک کیف پول آنلاین برای کاربران خود فراهم کردهاند. امکانات این کیف پولها معمولاً به خرید و فروش و یا نقل و انتقال رمز ارز خلاصه میشود. نکته مهم نحوه نگهداری رمز ارز مشتریان در کیف پولها است. بسیاری از صرافی ها دارایی کاربران را به صورت سرد یا آفلاین ذخیره میکنند.
کیف پول والکس
صرافی والکس نیز مانند بیشتر صرافیهای ارز دیجیتال از دو روش ذخیرهسازی سرد و گرم برای نگهداری ارزهای دیجیتال و دارایی کاربران استفاده میکند. بخش بیشتر ارزهای دیجیتال در کیف پول والکس به صورت سرد نگهداری میشود. وقتی که شما در والکس بیت کوین خریداری کنید، این ارز دیجیتال به کیف پول شما که از نوع کیف پولهای سرد است، منتقل میشود. این کیف پولها بالاترین سطح امنیت را برای شما فراهم میکنند.همچنین، صرافی والکس جهت افزایش امنیت معاملات، از احراز هویت دو مرحلهای استفاده میکند. در احراز هویت دومرحلهای، بعد از وارد کردن ایمیل و رمز عبور، یک کد تایید دومرحلهای (۲FA) به ایمیلتان ارسال میشود.
نکاتی در مورد امنیت کیف پول های دیجیتال مختلف
کیف پول گرم ( Hot Wallet) و کیف پول سرد (Cold Wallet) هر دو جنبه های خوب و بد دارند. این که شما کدام کیف پول را انتخاب کنید، کاملاً به اهداف شما بستگی دارد، اما فراموش نکنید که اصلیترین معیار برای دسته بندی و ارزیابی کیف پولهای دیجیتالی میزان ایمنی آنهاست. در واقع برجسته ترین ویژگی امنیتی کیف پول، امانی Custodial یا غیر امانی custodial Nonبودن آن است. یعنی اگر کیف پولی که از آن استفاده میکنید کلمات بازیابی (بهطور کلی بکآپ) یا کلید خصوصی را در اختیارتان قرار میدهد، امانی است و در غیر اینصورت غیر امانی محسوب میشود.
مهم نیست که از کدام کیف پول استفاده میکنید؛ اگر کلید خصوصی شما در دسترس شخص دیگری قرار بگیرد، در واقع او به تمام ارزهای دیجیتال شما دسترسی پیدا کرده است. کیف پولهایی مانند کیف پول موبایلی، کیف پول دسکتاپ و یا کیف پول تحت وب (آنلاین) ، همیشه در معرض خطر خواهند بود. هکرها میتوانند به اطلاعات شما دسترسی پیدا کنند. حالا با چه پیشگیری هایی میتوانیم از این خطراتجلوگیری کنیم یا آنها را به حداقل ممکن برسانیم؟
برای مقابله با حمله و هک احتمالی، توصیه میکنیم اقدامات زیر را انجام دهید:
1.استفاده از آخرین نسخه کیف پول
همیشه باید مطمئن شوید که از به روزترین نسخه نرمافزاراستفاده میکنید. چرا که به روز کردن نرمافزار، بالاترین سطح امنیتی را ایجاد میکند.
2.ایجاد لایههای امنیتی بیشتر
کیف پولهای ارز دیجیتال زیادی وجود دارد از احراز هویت دو مرحلهای استفاده میکنند. منظور از احراز هویت دو مرحلهای این است که کاربر برای دسترسی به کیف پول خود، باید کدی که به تلفن همراه یا ایمیلش ارسال میشود را تایید کند.
3.استفاده از امضاهای چند مرحلهای
امضاهای چندمرحلهای نیز یکی از اقداماتی است که برای ایجاد امنیت بیشتر میتوان انجام داد. منظور این است که کاربر باید جداگانه معامله را با استفاده دو یا چند دستگاه تأیید کند. در این صورت اگر یکی از دستگاهها از بین برود، دزدیده و یا هک شود، هکر قادر نیست به کیف پول شما دسترسی پیدا کند. توجه داشته باشید برای این منظور باید کیف پولی را انتخاب کنید که از این قابلیت پشتیبانی میکند.
4.تهیه نسخه پشتیبان
حتماً یک نسخه پشتیبان از کیف پول خودتان داشته باشید تا در صورت از بین رفتن دسترسی شما به کیف پول، بتوانید آن را بازیابی کنید.
معرفی و پیشنهاد بهترین کیف پولهای ارز دیجیتال
برخی کیف پولها بیشترین امتیاز را در میان کاربران دارند و از نظر امنیتی نیز در این سالها خود را به خوبی ثابت کردهاند.
تراست ولت ( Trust Wallet) یکی از آنها است. کیف پول دیجیتال تراست ولت دارای بالاترین ضریب امنیتی در میان کیف پولها ی نرمافزاری بازار است. اما در بخش کیف پولهای سخت افزاری رتبه اول را کیف پول لجر (Ledger) در اختیار دارد. کیف پول سخت افزاری لجر همانند تراست ولت، دارای بالاترین ضریب امنیتی در میان کیف پولهای سختافزاری است. لجر از تنوع کوین بسیار بالایی برخوردار است ،در صورت انتخاب این کیف پول، مشکلی برای ذخیره سازی ارزهای دیجیتال خود نخواهید داشت.
اکسودوس یک کیف پول گرم و نرمافزاری است که به شما این امکان را میدهد تا انواع مختلف کوینها از جمله بیتکوین، لایتکوین، دش و توکنهای ECR-20 مختلف را روی آن ذخیره کنید. اما در نظر داشته باشید که اکسودوس از تأیید دو مرحلهای و قابلیت چند امضایی که از خصوصیات مهم و اساسی در امنیت هر کیف پول تلقی میشوند، برخوردار نیست. این به این معناست که، کیف پول شما امنتر از گوشی همراه یا کامپیوتر شما نیست و در صورتی که سرقت شوند یا مورد حمله سایبری قرار بگیرند، متاسفانه داراییتان را از دست خواهید داد.
ارزهای دیجیتال را در کیف پول صرافی نگهداری کنیم یا کیف پول شخصی؟
کاربر به دو روش میتواند ارزهای دیجیتال خود را نگهداری کند:
- کیف پول صرافی
- کیف پول شخصی
اگر از صرافیهای رمزارز خرید میکنید، ارزهای خود را در همان صرافی رمز ارز نگهداری کنید. ذخیره و نگهداری ارزهای دیجیتال در صرافیها هزینهای برای شما ندارد اما برای انتقال ارزهای دیجیتال خریداری شده مانند بیت کوین به کیف پول شخصیتان، باید کارمزد انتقال را به شبکه بپردازید. جابهجایی بیت کوین در شبکه به عنوان یک تراکنش شناخته میشود؛ شما باید هزینه این تراکنش را بپردازید و این هزینه ارتباطی با صرافی موردنظر ندارد. چنانچه قصد خرید و فروش روزانه ارز دیجیتال را دارید؛ استفاده از کیف پولهای صرافیها برای شما بهصرفهتر خواهد بود. اما اگر قصد سرمایهگذاری بلند مدت را دارید میتوانید از انواع دیگر کیف پول ها نیز برای نگهداری دارایی خود استفاده کنید.