فیبوناچی
ابزار معاملاتی فیبوناچی / Fibonacci یکی از محبوب ترین ابزارها برای فعالان در بازارهای آنلاین مالی می باشد. درک چگونگی استفاده از آنها و میزان اعتماد معاملهگران به این الگو نشان میدهد که آنها تا چه حد تمایل دارند از این میراث علمی ریاضیدان باستان، بهرهمند شوند.
مهمترین هدف معاملهگران و سرمایهگذاران در بازارهای مالی قطعا سودآوری می باشد؛ این کار با استفاده از روش های مختلف و ابزارهای تحلیل امکان پذیر است. یکی از این روشها، روش فیبوناچی است. در حقیقت فیبوناچی به مجموعهای از ابزارهای تحلیل تکنیکال گفته میشود که برمبنای برخی از معادلات پیچیده ریاضی، به معاملهگران کمک میکند بتوانند بهترین زمان را برای معامله بیابند و قیمتها را پیشبینی کنند.
نسبت های فیبوناچی توسط یک ریاضیدان ایتالیایی به نام «لئوناردو فیبوناچی» کشف و ابداع شد.این ریاضیدان بزرگ اروپایی، با مطرح کردن دنباله فیبوناچی، مورد توجه بیشتری قرار گرفت. نسبت های فیبوناچی که در طبیعت و در بدن انسان به وفور قابل مشاهده است، اعتبار این دنباله و نسبت های آن را نشان می دهد.
دلیل شهرت فیبوناچی چیست؟
قبل از اینکه به آموزش فیبوناچی بپردازیم باید به این قضیه توجه داشت که در طبیعت و در میان انواع موجودات اطراف ما، نظم خاصی در همه چیز یافت می شود. با پیشرفت علوم مختلف، این نظم بیش از پیش نمایان می شود. در هنگام یادگیری این مفاهیم علمی، بسیاری از این روابط منظم شاید بی معنی باشند، اما حقیقت این است که چنین نظمی در تمام طبیعت وجود دارد.
علم اقتصاد، بهخصوص فارکس و بازار سهام و همچنین فیزیک نور به دفعات از دنباله فیبوناچی استفاده میکنند و همانطور که در بالا اشاره شد این سیستم بهوفور در طبیعت، از جمله شاخههای درختان، مولکولهای دیانای و حتی کهکشانها دیده میشود. نسبت طلایی و دنبالهی فیبوناچی در موسیقی نیز کاربرد دارد و حتی روش آهنگسازی خاصی به نام سیستم شیلینگر به استفاده از این دنباله اختصاص یافته است.
در ادامه مقاله با اعداد فیبوناچی و کاربردها و نحوه استفاده از ابزار فیبوناچی در تحلیل های تکنیکال آشنا خواهیم شد
اعداد فیبوناچی و نسبت طلائی چیست؟
لئوناردو فیبوناچی ریاضیدان متولد ۱۱۷۰ میلادی بود که توانست دنباله اعداد فیبوناچی و همچنین نسبت طلایی فیبوناچی مشهور را تعریف کند. او این توالی را در اوایل قرن دوازدهم کشف کرد که به نامش نامگذاری شد. اعداد فیبوناچی ، بعد از ۰ و ۱ ، هر عدد حاصل جمع دو عدد قبلی است و به نظر می رسد به این صورت: ۰ ، ۱ ، ۱ ، ۲ ، ۳ ، ۵ ، ۸ ، ۱۳ ، ۲۱ ، ۳۴ ، ۵۵ ، ۸۹ ، ۱۴۴ ، ۲۳۳ ، ۳۷۷ ، ۶۱۰. همانطور که می بینید ، این توالی می تواند به طور نامحدود ادامه یابد. هر عدد تقریباً ۱.۶۱۸ برابر بیشتر از عدد قبلی است
عدد ۱.۶۱۸ را فی / phi می نامند که به آن نسبت طلایی نیز می گویند. وارونگی 1.618 دقیقاً 0.618 است. این شکل اغلب در طبیعت ، معماری ، نقاشی هایی مانند: مونالیزا ، در طوفان ها و شاخه های درختان همچنین در کهکشان ها و فضای بیرونی ظاهر می شود! در مورد سری فیبوناچی ، ما آن را با تقسیم هر عدد بر عدد دیگری که موفق به دادن این نسبت به ما می شود ، بدست می آوریم ، مانند: 89/144 = 0.6180
به عنوان مثال، اگر بخواهیم تعداد زنبورهای ماده را بر زنبورهای نر در یک کندو تقسیم کنید، ۱.۶۱۸ به عنوان پاسخ دریافت خواهید کرد. برای آفتابگردان ها، هر دانه جدید معادل ۰.۶۱۸ دور از دانه قبلی است. فیبوناچی همچنین در مورد انسان نیز صدق میکند. موارد زیادی از این نسبت طلایی در رابطه با بدن ما وجود دارد: یک مثال نسبت طول ساعد به دست است که مقدار آن برابر با ۱.۶۱۸ است.